Academy

2 min lezen

Niels Teunissen - Digital Lead

Het belang van een SSL-certificaat

Ben jij benieuwd wat het belang van het SSL-certificaat is? Je zal vast wel het groene slotje voor de adresbalk herkennen. Het doel van SSL is ook wel om een versleutelde verbinding te creëren tussen het internetbrowser en de webserver. Maar wat houdt SSL precies in en wat zijn de voordelen hier zoal van? In dit artikel vertellen we je als webbureau alles over het SSL-certificaat. Lees snel verder voor meer informatie over hoe wij je helpen bij het kiezen van het juiste SSL-certificaat. 

Wat is SSL?

SSL betekent ook wel Secure Sockets Layer. Dit is een protocol dat de communicatie tussen zowel het internetbrowser als de webserver in versleutelde vorm verstuurd. Dit zorgt ervoor dat je een beveiligde https-internetverbinding krijgt. Hierdoor vallen gevoelige gegevens niet zomaar in verkeerde handen. Met HTTPS bedoelen we ook wel Hyper Text Transfer Protocol Secure. Het veilige protocol is eenvoudig te herkennen aan de extra S. Heeft jouw website het SSL-certificaat, dan kan de websitebezoeker op de sleutel klikken. Zo zijn de details en certificeringsinstantie van het certificaat meteen zichtbaar.

Wettelijk verplicht

Een SSL-certificaat hebben op je website is in veel gevallen verplicht volgens de AVG. Dit komt door de invoering van de GDPR. Als persoonsgegevens verwerkt worden, zoals bij het contactformulier op je website, dien je eigenlijk al te beschikken over een SSL-certificaat. Sinds de AVG wet wordt er een hoge prioriteit gegeven aan de privacy en gegevens van websitebezoekers. Sinds er standaard met SSL gewerkt wordt, is het slotje nu ook grijs.Zorg er dus altijd voor dat je een SSL-certificaat op jouw website hebt.

Voordelen SSL

Een SSL-certificaat heeft vele voordelen te bieden. Als websitebezoekers jouw website bezoeken, zien ze niet alleen eerst het webdesign. Ze zien ook of jouw website een SSL-certificaat heeft. Een SSL-certificaat heeft onderstaande voordelen te bieden:

Beveiliging vertrouwelijke informatie

Als jouw website een SSL-certificaat heeft, betekent dit dat vertrouwelijke gegevens zoals contact- en betalingsgegevens gecodeerd worden. Dit maakt het voor cybercriminelen lastiger om gevoelige informatie in te zien. Hierdoor zal persoonsgegevens niet snel in onjuiste handen terechtkomen.

Vermindert kans op phishing

Een SSL-certificaat laat tevens zien dat de website echt is voor het internetbrowser van de persoon die de website bezoekt. Een bezoeker kan er zo op vertrouwen dat ze zich op een betrouwbare website bevinden en niet op een phishing website.

Zorgt voor een vertrouwensrelatie

Het SSL-certificaat is voor de meeste mensen herkenbaar aan het slotje voor de adresbalk. Het certificaat zorgt er ook wel voor dat er een vertrouwensrelatie gecreëerd kan worden tussen de websitebezoeker en de website waar je jouw producten of diensten aanbiedt. De kans is groter dat mensen het vertrouwen en zo overgaan tot een aankoop.

Belangrijk voor SEO

Zoekmachines belonen websites die de best gerangschikte SSL-certificaten hebben. Een SSL-certificaat is daardoor niet alleen veilig voor bezoekers, maar ook gunstig voor de SEO positie die je op Google hebt. Stel dat je nog geen SSL-certificaat hebt, dan zal Google je website hierop afrekenen en lager in de rankings zetten. Ook daarom is het dus van groot belang om een SSL-certificaat op je website te hebben.

Hulp nodig bij het juiste SSL-certificaat?

Nu je weet wat de voordelen van een SSL-certificaat zijn, wil je er vast zelf ook een voor je website. Ons webbureau kan je helpen met het kiezen van het juiste SSL-certificaat voor je website. Met onze hulp weet je zeker dat je straks het juiste SSL-certificaat hebt.
Beveiliging van je website Volgende artikel

Beveiliging van je website