Academy

3 min lezen

Niels Teunissen - Digital Lead

Custom WordPress thema: hoe werkt het?

Wil je voor je organisatie een (nieuwe) website of webshop? Dan zal je moeten kiezen voor een bestaand WordPress thema of een eigen WordPress thema laten maken. Een eigen thema laten maken noem je ook wel een custom built website. Zowel een op maat gemaakt WordPress thema als een standaard WordPress thema heeft zo zijn voordelen. Maar wat is nou beter? We leggen het je graag uit in deze blog. 

Wat is een WordPress website?

Laten we beginnen met het vertellen wat WordPress precies is. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites kunt ontwikkelen en onderhouden. Het is een uitgebreid CMS met een heel ecosysteem aan plugins en thema’s. Bovendien is WordPress open source. Dit houdt in dat iedereen de code kan inzien, aanpassen en verspreiden. Ook is WordPress gratis te downloaden. Het mooie is dat je zelf een custom WordPress thema kan kiezen die je gebruikt al framework. Maar wat houdt dat het precies in?

Een WordPress thema: wat houdt het in?

In WordPress kan je kiezen voor een standaard thema (WordPress theme). Dit kan je zien als een soort framework voor je website. Bepaalde WordPress thema’s functioneren alsof je zelf een website hebt gebouwd. Zo hoef je dus niet de code in te duiken en alles apart te ontwikkelen. Dus een WordPress thema is eigenlijk een standaard opzet, waarin je soms enkele onderdelen kan aanpassen. Dit maakt het gebruiksvriendelijk om een WordPress website te maken.

Voordelen van een WordPress thema

Het grote voordeel van een WordPress thema is dat het tijdbesparend is. Jouw website kan dus sneller live gaan. En dat scheelt ook geld. Ter vergelijking kost een vrij eenvoudige op maat gemaakt WordPress website (en dus ook thema) minimaal tien keer zo veel tijd om te bouwen. Financieel gezien scheelt dit dus nogal. Bovendien heb je weinig technische kennis of skills nodig. Eigenlijk kan dus iedereen een WordPress thema online gooien! De voordelen opgesomd:
  • Snellere livegang
  • Minder kosten
  • Weinig technische kennis nodig

Nadelen van een WordPress thema

Een standaard WordPress thema heeft als nadeel dat het je beperkt in de mogelijkheden. Zo zal de laadtijd van je website veel langzamer zijn dan wanneer je het op maat laat bouwen. Verder ben je totaal niet flexibel. Je kan een WordPress thema wel aanpassen, maar zeer beperkt. Zo ben je altijd gebonden aan bepaalde kaders en mogelijkheden. Misschien wel een van de grootste nadelen is dat je website bug-gevoelig (problemen in de code van de website) is. Dit komt omdat je thema’s vaak moet updaten. De nadelen van een standaard WordPress thema opgesomd:
  • Niet uniek
  • Veel langzamer dan wanneer op maat gebouwd
  • Niet flexibel
  • Beperkte mogelijkheden
  • Bug-gevoelig

Wat is een op maat gemaakt WordPress thema?

Als je een WordPress thema helemaal op maat laat maken, dan begin je helemaal op nul. Zie het als een volledig witte vlakte. Dan begin je vanaf nul. Je begint met het in kaart brengen wat je in jouw website wilt en wat de beste indeling daarvoor is. Als webshop is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat deze optimaal is ingedeeld om je conversie te optimaliseren. Nadat je inzichtelijk hebt gemaakt wat optimaal is, begin je met wireframen: het digitaal lijnschetsen van de website. Dit is onderdeel van het User Experience Design. Zo krijg je een beeld wat de indeling van de website wordt. Vervolgens kijk je naar de interface. Dit zijn eigenlijk de functionaliteiten van de website en het digitaal likje verf. En dan begin je pas met webdevelopment… Vaak wordt er voor een custom built website een webdesigner, webdesign bureau of website maker ingeschakeld.

Nadelen custom WordPress thema

Een standaard WordPress template heeft veel nadelen, maar een op maat gemaakt thema eigenlijk nauwelijks. Echter zijn er wel wat dingen die vervelend zijn als. Zo kost een op maat gemaakte WordPress website (thema) aanzienlijk meer geld. Dit komt zoals eerder besproken omdat hier veel meer tijd in gaat zitten. We hebben de nadelen even op een rijtje gezet:
  • Maatwerk kost nou eenmaal meer
  • Duurt langer voordat je live kan

Voordelen van een custom WordPress thema

Maar er zijn veel meer voordelen dan nadelen voor een op maat gemaakt WordPress thema. Zo kan je alles gemakkelijk aanpassen en kan je jouw website indelen zoals jij dat graag wilt. Bovendien biedt een op maat gemaakte WordPress website (en ook thema) een uitstekende basis voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). We hebben de voordelen nog even opgesomd:
  • Alles is (makkelijk) aan te passen
  • 100% uniek
  • Geoptimaliseerd voor SEO
  • Veel sneller dan een thema

Wat is beter?

Een custom WordPress thema! Daar kunnen we maar beter duidelijk over zijn. Als jij echt wilt scoren met je website, dan is een standaard WordPress thema niet voldoende. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een op maat gemaakte WordPress website? Neem dan gerust contact met ons op!
WordPress: het populairste CMS Volgende artikel

WordPress: het populairste CMS