Academy

3 min lezen

Jim Vendrig - Digital Designer

Wat is het verschil tussen een UX en UI design?

Het ontwerp van een website communiceert onbewust met de bezoekers van je website. Een goed UX/UI design verhoogt de kans op conversie en zorgt voor betere organische vindbaarheid. Maar wat houdt UX en UI precies in? Wat zijn de verschillen? En zou je ze afzonderlijk van elkaar kunnen inzetten?

Wat houdt een UX design precies in?

UX staat voor de user experience, de gebruikerservaring dus. Binnen UX is het doel om een ontwerp te maken dat resulteert in een optimale gebruikerservaring. Hoe sneller de bezoeker van je website vindt waar hij naar op zoek was, hoe beter de gebruikerservaring en het¬†UX design¬†daadwerkelijk is. De gebruiksvriendelijkheid van je website is tegenwoordig een belangrijke factor voor de ranking van je website in Google. Tijdens het proces van UX wordt de gebruikerservaring gedefinieerd, geanalyseerd, ontworpen, ge√Įmplementeerd, ge√ęvalueerd en geoptimaliseerd. In werkelijkheid is UX dus een leerproces waarbij geprobeerd wordt de gebruikerservaring (UX) optimaal te krijgen. Onderzoek doen naar de behoeften van je (potenti√ęle) klanten is een belangrijke stap in UX, maar ook aan de hand van A/B testen kijken of de aanpassingen die je wilt gaan maken wel echt effici√ęnt zijn.

Wat houdt een UI design dan in?

Waar UX zich voornamelijk bezighoudt met de gebruiksvriendelijkheid aan de achterkant, is het user interface design het zichtbare ontwerp en het goed functioneren van de website. Het UI design wordt ook wel het digitale likje verf genoemd. Een goede interface is prikkelend en houdt de aandacht van de bezoekers vast, om hen vervolgens te verleiden om tot actie over te gaan (conversie). UI-designers doen kleine aanpassingen die uiteindelijk een groot verschil maken. Tijdens het proces van UI wordt de focus gelegd op het goed functioneren van alle elementen in de gebruikersomgeving en wordt er gezorgd voor een uitstraling die aansluit bij de organisatie.

UX en UI aan elkaar verbonden

Eigenlijk vinden wij dat UX en UI niet zonder elkaar kunnen worden ingezet. Een user interface design is namelijk niet veel waard zonder dat er eerst gekeken is naar de gebruikerservaring (UX). Andersom is het user experience design uiteindelijk toch een stuk minder mooi zonder het user interface design. Om de gebruikerservaring over te slaan en direct te beginnen met het UI design is een verspilling van tijd en geld vinden wij. Er zijn namelijk altijd wel dingen die je wilt aanpassen, maar die met het overslaan van de UX niet gemakkelijk aan te passen zijn. Tijdens het ontwikkelen van het UX design wordt namelijk grondig gekeken naar fundamentele aspecten als structuur en functionaliteiten. Deze zijn niet zo makkelijk aan te passen in een later stadium.

Wat kunnen we voor je doen?

Ben je benieuwd naar tastbare resultaten die wij voor andere organisaties hebben gerealiseerd door het inzetten van UX/UI? En wil je eventueel een UX/UI design laten maken door een betrouwbaar full-service webbureau in Amsterdam? We laten je graag de resultaten zien tijdens een gesprek bij ons op kantoor.
Hoe belangrijk is een goed webdesign? Volgende artikel

Hoe belangrijk is een goed webdesign?