Academy

3 min lezen

Jim Vendrig - Digital Designer

Hoe belangrijk is een goed webdesign?

Als bedrijf is het vandaag de dag belangrijker dan ooit om ook online zichtbaar te zijn. Waar sommige websites dienen als visitekaartje, verdienen andere websites hun geld aan deze bezoekers. En als ze dan toch op je website zijn, dan wil je dat ze ook overgaan tot actie (conversie). Dat kan artikelen in de winkelwagen plaatsen zijn, maar ook contact opnemen of een formulier invullen. Hierbij speelt het webdesign een cruciale rol. En… het moet er natuurlijk ook een beetje gelikt uit zien. 

De eerste indruk

De eerste indruk kan je slechts één keer achterlaten. Daarom kan je het maar beter goed doen. Wij vinden dat een webdesign uit twee delen bestaat: user experience design (gebruikerservaring) en user interface design (uitstraling en functionaliteiten). Beide dienen ervoor om de gebruikerservaring te optimaliseren, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

User experience design

De eerste stap van een goed webdesign is het kijken naar de UX, ook wel de gebruikerservaring. Onderzoek en analyses spelen hier een grote rol. Het is belangrijk om rationeel te kijken naar het vraagstuk om zo uiteindelijk duurzame verbeteringen te realiseren. Aan de hand van bijvoorbeeld A/B testen wordt er achterhaald wat werkt en wat niet.

User interface design

Nadat er uitgebreid gekeken is naar de user experience aan de achterkant, is de volgende stap het user interface design. Hier wordt gekeken naar de uitstraling van de website en of deze wel aansluit op de behoefte van je bezoekers. Een goede interface is prikkelend en houdt de aandacht van de bezoekers vast, om hen vervolgens tot actie over te laten gaan.

Voordelen aan UX en UI

Als je een goed webdesign laat ontwerpen door een full-service internetbureau, dan bestaat dit ontwerp uit bovengenoemde twee designs. Los van elkaar zijn deze twee designs eigenlijk niks waard. Een goede interface kan nog zo goed zijn, maar als er niet over na is gedacht, kan het frustrerend zijn voor de bezoeker en zorgt dit voor een hoger bouncepercentage. Bij een goed webdesign zal je merken dat er meer mensen tot conversie overgaan, je website beter organisch vindbaar wordt en dat je klanttevredenheid omhoog schiet. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?

Hoe wij een webdesign ontwikkelen

Hoe komen wij tot een uniek webdesign? Ook wij beginnen met het ontwerpen van een user experience deisgn, waarna we aan de gang gaan met het user interface design. Benieuwd hoe we het precies doen?
De beste plugins voor jouw WordPress-website Volgende artikel

De beste plugins voor jouw WordPress-website